Kantonalni odbor aSDA ZE-DO
aladin

aladin

Na posljednjem zasjedanju Skupštine USK svi predloženi amandmani i zaključci Kluba zastupnika Stranke demokratske aktivnosti su odbijeni bez posebnog obrazloženja i bez rasprave. S obzirom da smatramo da je svaki od predloženih amandmana, vezan za rebalans ili Nacrt budžeta, od itekako velike važnosti, ovim putem želimo informisati javnost o čemu se radi.

Budžet Ministarstva za pitanja boraca i RVI u zadnjih nekoliko godina s 8 miliona smanjen je na 3,5 miliona maraka iz čega je jasno da, ne samo da ta sredstva nisu ni izbliza dovoljna da se izmire potrebe boračkih populacija, već je jasno da je to očit rezultat koalicije vladajuće SDA i Laburista Fikreta Abdića.

Takođe, prezentira se da Zavod zdravstvenog osiguranja posluje uspješno i ostvaruje dobit i ima više financijskih sredstava nego ikada, a istovremeno zdravstvene institucije se guše u dugovima, Kantonalna bolnica podiže kredite i općenito, stanje u zdravstvu nikada nije bilo lošije.

Za subvencije poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji zatražili smo povećanje na 4.885.000 maraka koje je odbijeno, iako Vlada nije ispunila ni svoju zakonsku obavezu da za ovu oblast predvidi i obezbijedi minimalno 6 miliona maraka. Ne treba sumnjati da će ovakav odnos naše poljoprivredne proizvođače u narednoj godini dodatno gurnuti u gubitke kojima su već izloženi.
Ni amandman koji se odnosio na obezbjeđenje sredstava za kupovinu hladnjače Javnoj kuhinji Imaret nije usvojen, a poznato je da broj korisnika javne kuhinje u našem kantonu iz dana u dan raste.

Nije podržano ni donošenje odluke o dječjem doplatku, kao ni sredstva za istu. Ovaj prijedlog Klub zastupnika A SDA neuspješno prezentira već dvije godine i smatramo da nema opravdanja za njegovo ne prihvatanje, kao i prihvatanje ostalih prijedloga koje smo nudili za poticaje populacijskoj politici.

Ovogodišnjim rebalansom budžeta, kao i Nacrtom budžeta za narednu godinu, Vlada USK je zorno pokazala da nema razvojnu viziju već plan potrošnje te da će nas ovakav način rada i politika sadašnje vlasti dovesti do dugoročne budžetske nestabilnosti i niza socijalnih problema koji su neizbježni s obzirom na nerealne planove povećanja plata i porast obaveza koja će u konačnosti dovesti kanton do potpunog bankrota.

 

 

 

Amra Jupić, zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona od jučer je u A SDA BiH

U okviru političkog djelovanja A SDA Ze-Do kantona, između ostalog radi se na političkom kapacitiranju u skladu sa činjenicom da je pred nama izborna godina.
Kako je na politčkoj sceni sve manje principijelnih političkih kadrova, a zastupnica Amra Jupić po tome je poznata u skupštinskom radu, vjerujemo da će njen angažman u A SDA ZDK biti značajan doprinos afirmaciji i promociji naših programskih ciljeva.

A SDA ZDK će i u narednom periodu razvijati konzistentnu državotvornu politiku u interesu svih njenih građana, koja podrazumjeva angažiranje svih pozitivnih i principijelnih društvenih aktera u rješavanju nagomilanih problema u zajednicama gdje imamo legitimne predstavnike.

 

 

 

Centrala Stranke demokratske aktivnosti BiH obavještava svoje članstvo da je novoizabrani član Predsjedništva stranke A-SDA Halil Tuzlić, diplomirani pravnik iz Breze.

Gospodin Tuzlić je bivši načelnik općine Breza, istaknuti privrednik i čovjek sa značajnim političkim i poslovnim iskustvom.

Stranka demokratske aktivnosti je politički projekat koji se gradi od temelja i svakim danom jača u jedinstvenu političku opciju koja se od svih drugih u BiH razlikuje po radu, radnim rezultatima i jasnim vizijama koje se ostvaruju od najnižih ka najvišim nivoima vlasti i po mjeri svih građana naše zemlje.

Zajedno smo jači.
A-SDA BiH

 

 

 

    Biti prvi u izvršnoj vlasti, biti na čelu Vlade Unsko-sanskog kantona znači biti odgovoran prema svojim građanima, biti odgovoran prema ljudima sa kojima radiš. Skoro godinu dana KO A SDA USK, te Klub poslanika A SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona traži ostavku premijera Rošića, zbog niza propusta koji su se dešavali. Jedan period nije imao jasnu većinu u Skupštini, sjednice Skupštine se nisu održavale, neispunjena obećanja i smjena niza ministara samo su dio razloga zbog kojih smo tražili ostavku.

    Onda smo dijelom pustili premijera da mu damo priliku, da bez pritisaka pokuša uraditi što može, u roku od mjesec dana je iznevjerio dogovor sa proizvođačima malina, šutali smo. Kao najjača stranka u opoziciji smo dobili mnogo kritika zbog naše šutnje, ali nakon događaja u Bihaću od prije nekoliko dana i današnjeg saopćenja MUP-a i premijera ne možemo da šutimo.

    Više nije riječ o politici, već o onom što smo slavili prije nekoliko dana, o onom što slavimo i danas. Bihaćki okrug nije poklekao ni kad je bilo najteže, ni u vremenu kada smo bili preko hiljadu dana pod opsadom, znalo se ko je odgovoran za određene stvari. Nakon formiranja vlasti sa Laburističkom strankom, Vlada premijera Rošića slučajno nije znala da u Bihać dolazi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Slučajno MUP nije obavijestio premijera da dolazi najviša delegacija RS-a u Bihać. Kada su građani pokazali svoje neslaganje sa ovakvim načinom posjete, baš na obilježavanje naše slobode, premijer se odlučio sakriti iza ministarstva i ministra. Glava kuće se krije iza svoje djece? To nema smisla! Već danas, što hitnije, premijer mora podnijeti ostavku, a samim tim će kompletna Vlada otići. Ovo je uvreda svima nama, svim patriotima, svim strankama. Ne odnosi se ovako prema onom što su nam u amanet ostavili naši borci. Svi imaju pravo posjetiti mjesta stradanja, ali retorika predsjednika RS-a, baš u Bihaću, retorika koja narušava mir u vrijeme kada je mir nastao nije dobro došla, to nije poštovanje prema žrtvama zbog kojih je navodno došao, već provokacija i rušenje našeg dostojanstva.

 

 

 

Koristimo priliku da u ovim zadnjim danima mubarek mjeseca Ramazana, mjeseca posta, odricanja i učvršćivanja našeg vjerovanja podijelimo radost sa svim postačima što smo izvršili svoju obavezu i ako Bog da priskrbili jedino što nam ostaje od ovozemaljskog života, a to su naša dobra djela.

Ramazanski Bajram prilika je da uputimo poruku mira, suživota, tolerancije i blagostanja svim građanima Bosne i Hercegovine i dijaspori uz želju da međusobnim uvažavanjem i blagonaklonošću izgradimo državu Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih njenih građana.

Molimo dragog Boga da svim ljudima dobre volje podari zdravlje, sreću i rahatluk, da svim postačima primi njihov post i upiše u njihova dobra djela.

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti čestitamo Bajram.


BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Kantonalni odbor A SDA USK

 

 

 

petak, 26 Maj 2017 22:34

A SDA BiH: Ramazanska čestitka

 Neka mubarek mjesec ramazan donese mir, radost i svako dobro u naša srca, domove i porodice. Ispunimo predstojeće dane dobrim djelima, međusobnim opraštanjem i jačanjem naše zajednice. Ramazan šerif mubarek olsun!

 

 

 

S velikim zadovoljstvom i punom podrškom, Stranka demokratske aktivnosti pozdravlja zajedničku inicijativu ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juska i ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića s kojom se napokon pokreću konkretne aktivnosti na obnovi, modernizaciji i stavljanju u promet Unske pruge.

Budući da je Unska pruga godinama bila zanemarena, te da nije bilo dovoljno razumijevanja za vraćanje uloge i značaja ovom europskom željezničkom pravcu ohrabruje nas potpisana Zajednička inicijativa Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Vladi Republike Hrvatske u kojoj je naglašena važnost Unske pruge za ekonomski oporavak i razvoj sjeverozapadne regije naše države i Šibensko-kninske županije, kao i mogućnosti uspostave i razvoja intermodalnog prometa kao jednog od prioriteta prometne politike Europske unije.

S obzirom da je A SDA u zadnje dvije godine, putem poslaničkih inicijativa i pitanja, te brojnih saopcenja tražila pokretanje radova na remontu, elektrifikaciji i osposobljavanju signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih postrojenja na Unskoj pruzi, ovom prilikom želimo iskazati našu punu podršku i opredjeljenost da zajedno radimo na realizaciji navedene inicijative s ciljem rehabilitacije Unske pruge i njeno stavljanje u željeznički promet koji će značajno unaprijediti šanse za regionalni razvoj i ojačati suradnju dviju država.

ponedjeljak, 08 Maj 2017 14:47

KO ASDA USK: Rošiću podnesi ostavku

Jutros je Husein Rošić izgubio još jednu bitku sa dnevnim redom i bio je prinuđen da odgodi sjednicu Skupštine USK-a. Drugi put u zadnjih nekoliko dana postalo je jasno da skupštinska većina postoji još samo u glavi kantonalnog premijera.

Imaginarna Rošićeva koalicija nije u stanju da se složi oko puke formalnosti poput tematike skupšinske sjednice, a Premijerovo nastojanje da nam svako malo dokaže da ima podršku za svoje egzibicije dovelo je kanton do potpune paralize.

Bilo bi zabavno gledati svakosedmični triller “skupljanje većine za dnevni red” da u pitanje nije dovedena egzistenicija gradjana USK-a.

Bez funkcionalne vlasti nema razvoja, ugrožene su plate, isplate poticaja za poljoprivrednike, naknade za porodilje… Pitanje je dana kad će naš kanton – koji već danas živi od imaginarnog Rošićevog budžetskog suficita – stati na rubu bankrota.

Stoga jos jednom pozivamo Huseina Rošića da po prvi put u svojoj karijeri bude odgovoran i podnese ostavku. Niko, ni poslanici a vjerujemo ni gradjani, ne žele više biti dio njegovog privatnog cirkusa. Kolaps našeg kantona može biti spriječen ali samo uz pomoć “dnevnog reda” kojeg nam – očigledno – trenutni premijer ne može osigurati.

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, boravio je danas u službenoj posjeti općini Cazin, a sa domaćinima je razgovarao o nekoliko aktuelnih tema, kako lokalnog karaktera, tako i onih koji se ovih dana nalaze u žiži interesovanja javnosti u našoj zemlji, a prije svega o povećanju akciza.

Wigermarka su ugostili načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević (A-SDA), predsjedavajući Općinskog vijeća Rifet Hozanović (A-SDA), te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić (A-SDA).
 
S obzirom na to da su njegovi domaćini ujedno i najviši funkcioneri A-SDA stranke, koja ima svog predstavnika državnom parlamentu, jedna od tema razgovora bio je i Prijedlog zakona o akcizama. Zastupnik Jasmin Emrić, kao i A-SDA, do sada su bili protiv povećanja akciza i to su javno isticali.

Sudeći prema izjavama nakon sastanka, A-SDA ni ubuduće neće podržati povećanje akciza. Naime, načelnik Cazina i predsjednik A-SDA BiH Nermin Ogrešević kazao je da je njihov stav “odgovornost u upravljanju javnim sredstvima i interesima”.

“Obilježje naše općine je finansijska stabilnost. Mi nismo sretni kada na nivou kantona, Federacije BiH ili države imamo finansijsku nestabilnost, kao proizvod dugogodišnjeg neracionalnog i neodgovornog upravljanja sredstvima. Sada mi, koji se odgovorno ponašamo, kao i naši građani, trebali bi sanirati takvo stanje, da li kroz kreditna zaduženja, nove poreze i slično”, rekao je Ogrešević.

On je istakao da je od 2009. godine do danas prikupljeno skoro 6,5 milijardi KM od akciza.

“Prvo što bi trebalo uraditi je izvijestiti javnost i građane BiH kako su utrošena ta sredstva. Dakle, opravdati taj utrošak, a onda tek razgovarati o eventualnoj potrebi da se uvode neke nove takse, porezi, itd. Mi u ovom trenutku nismo spremni podržati nove poreze i akcize, dok nemamo odgovore na ova pitanja. Nije bilo komunikacije kada su u pitanju vlasti na nivou Federacije BiH i države. Nisu iznošeni argumenti, mi nismo bili uključeni u takve razgovore i prema tome bi bilo neodgovorno da mi damo podršku jednom takvom zakonskom projektu. Naravno, ako se o tome bude razgovaralo u narednom periodu, ali ne sada, procedura bi morala biti transparentna, a proces maksimalno uozbiljiti”, pojasnio je Ogrešević.

Wigermark je kazao da su imali kvalitetnu diskusiju i dobar sastanak.

“Načelnik i druge kolege iz A-SDA prenijeli svoje zabrinutosti kada je riječ o ovom vrućem pitanju i jednoj od najvažnijih diskusija u proteklih nekoliko mjeseci, a tiče se povećanja akciza, odnosno kakvi bi efekti bili na poljoprivredne proizvođače u slučaju da se akcize povećaju. Jasno je da smo se svi složili da se apsolutno mora pronaći neko rješenje da se odgovori na ove zabrinutosti, ne samo poljoprivrednih proizvođača, nego i svih drugih građana koje bi veće akcize mogle pogoditi”, rekao je Wigermark.

On je istakao da se moraju naći odgovarajući modaliteti za utrošak sredstava od akciza, da se mora osigurati transparentnost i odgovornost u trošenju sredstava, kako bi se izbjeglo da novac odlazi u ‘crne rupe’.

“Za svaki fening koji se potroši u ovoj zemlji, mora se lično odgovarati”, poručio je Wigermark.

On je sa domaćinima u Cazinu razgovarao i o nekoliko drugih tema, kao što su ekonomski razvoj i brojnim pozitivnim pokazateljima iz općine, problemi lokalnog stanovništva sa graničnim prijelazima, ali i o projektima koje ova lokalna zajednica provodi sa Evropskom unijom.

“Cazin je jako dobar primjer lokalne samouprave koja, prema našim informacijama, ima zaista odgovarajuće upravljanje finansijama. Imate uravnotežen budžet u ovoj općini i generalno, riječ je o jednoj lokalnoj samoupravi koja je, uz relativno ograničena sredstva, bila dosta uspješna u svom dosadašnjem učinku. Čak i u izostanku snažnije podrške s viših razina vlasti”, rekao je Wigermark.

Za načelnika Ogreševića, ovo je bila prilika za isticanje nekih od prioritetnih ciljeva koje općina Cazin ima i nastoji realizirati u što skorijem periodu.

“Nama svakako za razvoj poduzetništva treba podrška u javnom sektoru, ali i našim kompanijama kojih imamo oko dvije hiljade, a kojima je nužna podrška za razvoj njihovih poslovnih ideja i naravno, otvaranje novih radnih mjesta. Mislim da tu treba tražiti prostor i fondove gdje bi mogli razgovarati i tražiti mogućnosti ulaganja. Također, sam iskoristio priliku da istaknem problem graničnih prijelaza Tržačka Raštela i Hadžin potok i njihove prekategorizacije te zamolio ambasadora da svojim autoritetom utiče i relevantne faktore upozna o ovom problemu da bi smo mi na ovom području imali veći broj graničnih prijelaza, barem za međunarodni putnički saobraćaj. Na taj bi smo način smanjili gužve u Maljevcu i na Izačiću i svi su argumenti u tom smislu na našoj strani te bi u perspektivi ova naša inicijativa trebala biti prihvaćena i realizirana”, naglasio je Ogrešević.

Wigermark je kazao da će ponovo u USK boraviti za dvije sedmice, kada će posjetiti Bihać.

 

 

 

44. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog Doma zakazana je za danas. Najvažnija tačka dnevnog reda je “Razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini – prva komisijska faza (predlagač: Vijeće ministara BiH)”.

Članom 7. mijenja se član 35. Zakona o akcizama u BiH tako što se cestarina koja je do sada bila namjenski prihod za izgradnju autocesta povecava sa 0,10 KM na 0,25 KM i namjenski se usmjerava za izgradnju autocesta i za ceste.
 

Povećanje cijene naftnih derivata je utjecalo na povećanje cijena goriva i važnost ovog zakona je što je percepcija takva da se uvode i povećavaju nove obaveze koje će plaćati građani, a zauzvrat se nije učinilo ništa što bi poboljšalo kvalitetu života tih istih građana“, kazao je za N1 Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

Današnja sjednica Komisije za finansije i budžet će doprinijeti razvoju situacije glede spomenutog zakona.

Već se može naslutiti da bi omjer mogao biti 5:4 na sjednici Komisije. Ukoliko Komisija ne da pozitivno mišljenje, predstavnički dom će raspravljati o mišljenju Komisije. Ovim zakonom se pravdaju investicije koje bi trebale biti u smislu razvoja cestovne infrastrukture. U ovom prijedlogu zakona se ne daju alternativna rješenja, nego se ovo nameće kao jedino rješenje“, kazao je Emrić.

Dodao je da je do sada bilo premalo analiza situacije i stanja.

Premalo je bilo analiza sadašnje situacije i stanja. Nemamo izvještaja koliko je sredstava prikupljeno na osnovu akciza. Nije dovoljno posvećeno pažnje u izvještavanju građana i nas parlamentaraca da bi se shvatilo o čemu se radi“.

S obzirom da je Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Wigemark ranije pozivao na usvajanje zakona, Emrić je kazao da nije osjetio lobiranje od Wigemarka.

Wigemark nije lobirao, on je više ispitivao stavove zbog kojih smo mi skeptični. Vijeće ministara se nije potrudilo da uradi projekciju povećanja cijena i prosječne životne košarice na dnevnoj razini. Građani ponovo trebaju izdvajati sredstva za izgradnju cestovne infrastrukture, a ne vide reformski put. Ne vide način na koji bi se solidarisali i prihvatili to da plaćaju izgradnju cesta“, kazao je i dodao:

Radi se o nepripremljenom zakonu, veoma paušalno obrazloženom. U ovoj fazi, ovaj zakon je neprihvatljiv“.

 

 

 

Stranica 1 od 16