Kantonalni odbor aSDA ZE-DO

KO ZE-DO

Na posljednjem zasjedanju Skupštine USK svi predloženi amandmani i zaključci Kluba zastupnika Stranke demokratske aktivnosti su odbijeni bez posebnog obrazloženja i bez rasprave. S obzirom da smatramo da je svaki od predloženih amandmana, vezan za rebalans ili Nacrt budžeta, od itekako velike važnosti, ovim putem želimo informisati javnost o čemu se radi.

Budžet Ministarstva za pitanja boraca i RVI u zadnjih nekoliko godina s 8 miliona smanjen je na 3,5 miliona maraka iz čega je jasno da, ne samo da ta sredstva nisu ni izbliza dovoljna da se izmire potrebe boračkih populacija, već je jasno da je to očit rezultat koalicije vladajuće SDA i Laburista Fikreta Abdića.

Takođe, prezentira se da Zavod zdravstvenog osiguranja posluje uspješno i ostvaruje dobit i ima više financijskih sredstava nego ikada, a istovremeno zdravstvene institucije se guše u dugovima, Kantonalna bolnica podiže kredite i općenito, stanje u zdravstvu nikada nije bilo lošije.

Za subvencije poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji zatražili smo povećanje na 4.885.000 maraka koje je odbijeno, iako Vlada nije ispunila ni svoju zakonsku obavezu da za ovu oblast predvidi i obezbijedi minimalno 6 miliona maraka. Ne treba sumnjati da će ovakav odnos naše poljoprivredne proizvođače u narednoj godini dodatno gurnuti u gubitke kojima su već izloženi.
Ni amandman koji se odnosio na obezbjeđenje sredstava za kupovinu hladnjače Javnoj kuhinji Imaret nije usvojen, a poznato je da broj korisnika javne kuhinje u našem kantonu iz dana u dan raste.

Nije podržano ni donošenje odluke o dječjem doplatku, kao ni sredstva za istu. Ovaj prijedlog Klub zastupnika A SDA neuspješno prezentira već dvije godine i smatramo da nema opravdanja za njegovo ne prihvatanje, kao i prihvatanje ostalih prijedloga koje smo nudili za poticaje populacijskoj politici.

Ovogodišnjim rebalansom budžeta, kao i Nacrtom budžeta za narednu godinu, Vlada USK je zorno pokazala da nema razvojnu viziju već plan potrošnje te da će nas ovakav način rada i politika sadašnje vlasti dovesti do dugoročne budžetske nestabilnosti i niza socijalnih problema koji su neizbježni s obzirom na nerealne planove povećanja plata i porast obaveza koja će u konačnosti dovesti kanton do potpunog bankrota.

 

 

 

Amra Jupić, zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona od jučer je u A SDA BiH

U okviru političkog djelovanja A SDA Ze-Do kantona, između ostalog radi se na političkom kapacitiranju u skladu sa činjenicom da je pred nama izborna godina.
Kako je na politčkoj sceni sve manje principijelnih političkih kadrova, a zastupnica Amra Jupić po tome je poznata u skupštinskom radu, vjerujemo da će njen angažman u A SDA ZDK biti značajan doprinos afirmaciji i promociji naših programskih ciljeva.

A SDA ZDK će i u narednom periodu razvijati konzistentnu državotvornu politiku u interesu svih njenih građana, koja podrazumjeva angažiranje svih pozitivnih i principijelnih društvenih aktera u rješavanju nagomilanih problema u zajednicama gdje imamo legitimne predstavnike.

 

 

 

ponedjeljak, 23 Maj 2016 20:38

A-SDA Visoko ugostila mlade iz Goražda

Written by

Mladi iz Goražda politički organizirani kroz A-SDA BiH danas su posjetili Visoko, a ugostili su ih članovi OO A-SDA Visoko.

Predsjednik OO ASDA Visoko doc.dr. Amir Ganić ujedno i zastupnik u Skupštini ZDK, Mufid Bečarević također zastupnik u Skupštini ZDK i Mirza Bukić vijećnik u OV Visoko bili su domaćini predstavnicima Omladinskog saveza ASDA iz Goražda na čelu sa Avdom Mirvićem, predsjednikom Kantonalnog odbora ASDA BPK koji su bili u zvaničnoj posjeti OO ASDA Visoko.

U neformalnom druženju bilo je i ozbiljnih tema, a u ovom izvještaju donosimo dio obraćanja predsjednika OO A-SDA Visoko dr. Amira Ganića i predstavnice mladih Goražda.

 

petak, 15 April 2016 14:01

A-SDA ZDK: Čestitka uz 15. april Dan Armije BiH

Written by

Povodom obilježavanja 15. aprila – Dana Armije BiH iskrene čestitke upućujemo svim demobilisanim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i građanima koji su dali svoj doprinos u očuvanju Bosne i Hercegovine.

KO A-SDA ZDK

ponedjeljak, 18 Januar 2016 09:45

A-SDA ZDK: Formirana OO A-SDA Doboj Jug

Written by

Sinoć je u Matuzićima u Općini Doboj Jug koja broji oko 4000 stanovnika održana osnivačka Skupština Općinske organizacije A-SDA na kojoj je za predsjednika izabran Sinanović Sabahudin.

Organizaciju ove Skupštine preuzeo je Inicijativni odbor A-SDA u ovoj općini te su u Izvršni Općinski Odbor A-SDA Doboj Jug ovom prilikom izabrani: Mačković Amina, Hasanić Ramiz i Škiljo Sadin.
Za potpredsjednika IOOA-SDA Doboj Jug izabrana je Didić Merima.

Predsjednik A-SDA BiH naglasio je da je formiranje A-SDA u Doboj Jugu vrlo hrabar čin jer kako je rekao A-SDA nije primamljiva politička opcija za one koji žele graditi brze političke karijere već onakva kakvu je mi budemo gradili, sa puno međusobnog uvažavanja i poštivanja, i najprije unutarstranačkog jedinstva.

Pored brojnih delegacija koje su prisustvovale ovoj Skupštini su se obratili još i Kurgaš Refik, Šibonjić Samir kao i Isak Ramo. Čestitamo novoizabranim u Općinskoj organizaciji A-SDA Doboj Jug!

 

 

 

 

utorak, 12 Januar 2016 12:40

A-SDA ZDK o neusvajanju Budžeta za 2016. godinu

Written by

Sinoć je u Zenici održana vanredna sjednica KO A-SDA ZDK kojoj su prisustvovali predstavnici svih Općinskih organizacija Stranke. Povod za sjednicu je kriza vlasti u ZDK-u koja se permanentno negativno reflektira na političke odnose, kao i na opće ekonomsko i socijalno stanje stanovništva u ZDK-u, a svoju kulminaciju je doživjela neusvajanjem budžeta za 2016. godinu.

KO A-SDA razmatrajući aktualno stanje  u ZDK-u izrazio je krajnju zabrinutost zbog  nefunkcioniranja vlasti, te stavljanija  prioriteta socijalne i ekonomske sigurnosti na razinu drugorazredne problematike.

U zajedničkom Zaključku sa ove sjednice stoji: A-SDA ZDK-a je putem svojih predstavnika u vlasti tokom procedure izrade nacrta i prijedloga Budžeta političkim putevima i metodama ukazivala i dalje će ukazivati na mnogobrojne propuste i neispravnosti koji su se našle u Prijedlogu Budžeta za 2016. godinu., a koji zbog niza nelogičnosti i nepostojanja političkog konsenzusa među strankama, koje participraju u Skupštini ZDK- a, nije naišao na potrebnu većinu za usvajanje. Stoga, pozivamo relevantne političke faktore da pristupe detaljnijoj analizi i revidiranju prijedloga i amandmana predstavnika A-SDA koji tretiraju socijalnu dimenziju Budžeta, posebno kategorija koje ovise o socijalnim davanjima, a sve s ciljem umanjivanja posljedica nezaposlenosti, siromaštva i socijalne nezbrinutosti koji, nažalost, iz dana u dan uzimaju svoj danak na našem Kantonu.

 

 

 

U Tešnju je jučer održana osnivačka skupština Općinske organizacije A SDA u Maloj Sali CKiO, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. 

Organizaciju ove skupštine preuzeo je  incijativni odbor ove stranke. Pored članova Općinskog izvršnog odbora (15 članova), za predsjednika OO A SDA Tešanj izabran je Fahir Solo. Treba svakako napomenuti da su osnivačkoj skupštini u Tešnju prisustvovali brojni gosti, a među njima i Predsjednik A SDA mr.Nermin Ogrešević.

Bila je ovo prilika da se prisutni građani upoznaju sa programskim ciljevima Stranke demokratske aktivnosti, ali i da čuju kakvi su planovi ove stranke o djelovanju u narednom periodu.

 

Predsjednik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Nermin Ogrešević i predsjednik Stranke za narod BiH Ramo Isak potpisali su danas Sporazum o ujedinjenju ovih dviju političkih opcija. Od sada će u političkoj sferi nastupati zajedno kao A-SDA.

(Klix.ba – Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Predsjednik Stranke za narod kazao je kako su on i njegovi saradnici tragali za partnerom koji ima slične političke ciljeve i mišljenja, te da su shvatili da im je A-SDA pravi partner.

“Situacija u BiH je komplikovana i građani više ne znaju za koga da glasaju. Zaključili smo da udruživanjem sa časnim i poštenim ljudima iz A-SDA možemo napraviti promjenu. Na sljedećim izborima bit ćemo politička opcija koja će biti ključni faktor za formiranje vlasti na cijeloj teritoriji BiH”, rekao je Isak.

Istakao je kako obje stranke imaju kvalitetne i obrazovane ljude, među kojima je i veliki broj uspješnih poduzetnika, te smatra da će biti uspješni u politici kao i u privatnom biznisu.

Predsjednik A-SDA rekao je kako ih je na ovaj sporazum potaknuo način rada i poimanja politike članova Stranke za rad.

“Trend iseljavanja je i dalje prisutan, socijalna ugroženost, kao i politička kriza. Potreban je novi pristup i rad na zadacima koje smo svi preuzeli. Naša ambicija je da stvorimo kreativan politički ambijent na principima slobode i demokratije. Svi imamo iskustva i spoznaju o tome šta treba mijenjati od najnižeg do najvišeg nivoa”, kazao je Ogrešević.

Ovim udruživanjem SDA, SBB, HDZ i A-SDA sada bi imale većinu u oba doma Parlamenta FBiH. Ogrešević je rekao kako je u kontaktu sa čelnicima SDA o rješavanju njihovog učešća u vlasti, a da će SBiH danas donijeti odluku u učešću. Istakao je kako su svi za saradnju, ali i to kako neće biti tu “samo da bi se podrazumijevali”, nagovijestivši kako očekuju i određene pozicije za svoju stranku.

 

 

 

utorak, 29 Juli 2014 14:38

Bajramska čestitka KO ZE-DO

Written by

Bajram je radost  u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružnog govora, svoje ruke od ružnog posla.

Bajramski blagdani nas vraćaju istinskim vrijednostima porodične bliskosti , komšijske pažnje i međusobnog prijateljstva. Radost i toplinu ovih blagdana  dijelimo  sa porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama, i sa svim ljudima dobre volje, misleći o dobru i napretku zajednice i društva u kome živimo.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Kantonalni odbor A-SDA ZDK