Kantonalni odbor aSDA USK
aladin

aladin

Stranka demokratske aktivnosti Bosne i Hercegovine osuđuje primjer fašističkog čina u Čapljini u kojem jasno i organizirano pod krinkom karnevala “sahranjuju” bivšeg člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića.

Jučerasnji karneval u Čapljini sa scenarijem pokopa na tabutu, uz islamski pogrebni obred Željka Komšića, lidera Demokratske fronte BiH, bivšeg člana Predsjedništva BiH, koji je svoj istinski patriotizam i karakter pokazao na brojnim drugim pozicijama, pogotovo kao pripadnik Armije BiH, koji je na ratištu pokazao svoju hrabrost i nedvojbenu opredijeljenost, obavezuje nas da se oštro i odlučno suprotstavimo takvim nacionalističkim provokacijama i tražimo odgovornost i sankcionisanje takvog ponašaanja, uvijenog u karnevalsku scenu.

Cijenimo da je to atak na sve demokratski opredijeljene ljude koji drže do časti, poštenja i opstojnosti države BiH kao građanske i demokratske u kojoj se podržavaju pozitivne vrijednosti, a ne nacionalistička ikonografija i sijanje mržnje prema drugom i drugačijem.

Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federalnu upravu policije da istraže ovaj morbidno-fašistički čin i sankcioniraju one koji su ovo učinili i eventualne naručioce ovog čina.

Press A SDA BiH

Budući da je u maju mjesecu prošle godine potpisana zajednička inicijativa za Unsku prugu kojom su nadležni ministri Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i Republike Hrvatske Oleg Butković pokrenuli aktivnosti za obnovu, modernizaciju i stavljanje u promet Unske pruge, zastupnik Stranke demokratske aktivnosti BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić zatražio je od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine informaciju o provođenju zajedničke inicijative.

U obrazloženju pitanja zastupnik Emrić je naglasio zadovoljstvo što su konačno pokrenute institucionalne aktivnosti na revitalizaciji ovog prioritetnog željezničkog pravca, te je ocijenio da isti sve ove protekle godine nije objektivno valoriziran i da je izostala zainteresiranost bh vlasti da se na pravedan način tretira njegov značaj za ukupni privredni razvoj u BiH, a posebno za razvoj sjeverozapadnog dijela naše države.

„I ranije je bilo pokušaja da se tema revitalizacije Unske pruge konkretizira i objektivno sagledaju infrastrukturna ulaganja koja su neophodna za uspostavu prometa na ovom željezničkom pravcu u cijeloj njegovoj dužini, ali sve je ostalo samo na pokušaju bez značajnijih razultata“, konstatirao je Emrić, te je dodao da „potpisivanjem zajedničke inicijative u Zagrebu nadležna ministarstva BiH i RH izražavaju svoj stav o važnosti Unske pruge za obje države, što daje uvjeravanje da će se konačno institucionalno u kontinuitetu nastaviti aktivnosti na njezinoj revitalizaciji“.

Kako ovaj prioritetni infrastrukturni projekt ne bi bio zapostavljen, Emrić je pojasnio da s ovim pitanjem želi zadržati pažnju na istom, te da od nadležnog Ministarstva očekuje informaciju o trenutnim aktivnostima koje se provode u skladu s navedenom zajedničkom inicijativom.

U odgovoru na pitanje zastupnika Emrića, zamjenik ministra komunikacija i prometa Saša Dalipagić je rekao da je Vijeće ministara BiH na 120. sjednici razmatralo i usvojilo informaciju o aktivnostima na realiziranju zajedničke inicijative, te donijelo zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da pripremi prijedlog odluke o imenovanju zajedničkog operativnog tijela iz BiH.

„U toku je priprema Prijedloga odluke po kojoj će zadatak zajedničkog operativnog tijela biti izrada detaljne analize trenutnog stanja, te izrada elaborata obnove i modernizacije i stavljanaj u promet Unske pruge“, pojasnio je Dalipagić.

Komentirajući odgovor zamjenika ministra, zastupnik Emrić je podsjetio da je to zajedničko operativno tijelo trebalo biti imenovano u roku od 30 dana od potpisivanja zajedničke inicijative te zaključio da je Vijeće ministara BiH trebalo brže djelovati kako ne bi gubili previše vremena u formalnim procedurama.

 

 

 

56. sjedinca Predstavničkog doma PSBiH

Zastupnik Jasmin Emrić

Pitanje o odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore

Jasmin Emrić, predsjednik OO ASDA Bužim, obraćanje na druženju članova i simpatizera u Mjesnom ogranku Zaradostovo, Općina Bužim, 26. 1. 2018.
 
 

Poslanički klubovi opozicionih stranaka održali su vanrednu press konferenciju nakon što su saopćili da zbog nedostatka kvoruma ne može biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila sazvana na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF).

Opozicija kaže da bi zakonom koji je bio predložen za dnevni red ovog zasjedanja u izbornoj godini i nadalje bile otklonjene eventualne postizborne blokade u provedbi izbornih rezultata, prvenstveno kad je riječ o popunjavanju delegatskih klubova u Domu naroda Federalnog parlamenta. Također tvrde da ponuđeni zakon ostaje i dalje u proceduri odnosno da će oni insistirati na njegovom usvajanju u Parlamentu.

Za neuspjeh današnje sjednice okrivili su vladajuće SDA i HDZBiH jer se njihovi poslanici nisu odazvali pozivu, poslanom uredno i u skladu s Poslovnikom, kako su na vanrednoj pres-konferenciji ustvrdili predstavnici SDP-a i DF-a.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da SDA i HDZ zajedno urušavaju Federaciju BiH, dok je šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić ustvrdio da je ovdje riječ o „političkom kukavičluku Stranke demokratske akcije“ jer je ona, kako je dodao, „između države i HDZ-a, izabrala HDZ“.

– Ponuđeni zakon koji je trebalo razmotriti na današnjoj sjednici nije ni protiv koga i sasvim je u skladu s Izbornim zakonom BiH, Ustavom FBiH, preporukama Venecijanske komisije i pismom Ureda visokog predstavnika. Dobar je i zato što sprečava eventualnu “mostarizaciju” cijele Federacije BiH nakon izbora 2018. godine – rekao je Đonlagić.

A SDA na strani bošnjačkih interesa

Osim predstavnika SDP-a i DF-a, na pres-konferenciji su se obratili i predstavnici drugih opozicionih poslaničkih klubova u Predstavničkom domu. Zastupnici Mirsad Topčagić i Ismet Kurić, iz Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) smatraju da je materijal predložen od strane klubova SDP-a i DF-a, vezano za zakon koji tretira pitanje broja izbornih jedinica i načina dodjele mandata, a koji je kao takav upućen u parlamentarnu proceduru, predstavlja dobru osnovu da se kroz kvalitetnu parlamentarnu rasrpavu dođe do prihvatljivog rješenja putem kojeg bi se otklonili elementi blokade potpunog formiranja i kapacitiranja zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, a posebno Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

-Očito SDA i HDZ svojim neprisustvovanjem današnjoj sjednici žele da zadrže mehanizam blokade potpunog formiranja i funkcioniranja Federalnog parlamenta, kako bi se na taj način očuvali na vlasti. Nedolazak SDA zastupnika na današnju sjednicu predstavlja jedan nedogovoran čin od strane istih, posebno iz razloga što se SDA kao politička partija želi predstaviti isključivim zastupnikom interesa bošnjačkog naroda, a ustvari ovakvim činom samo nanosi štetu Bošnjacima. Uzimajući u obzir činjenicu da Bosna i Hercegovina i Federacija BiH predstavlja multietničko društvo, na ovakav način se ne brane interesi Bošnjaka i BiH. –  istakao je zastupnik Mirsad Topčagić

Današnju sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sazvalo je 20 opozicionih poslanika iz SDP-a i DF-a. Način njenog sazivanja nije uobičajen u parlamentarnoj praksi, ali jeste u skladu s Poslovnikom.

Za punovažno odlučivanje trebalo je da na zasjedanje dođe najmanje 50 od ukupno 98 članova Doma, ali je došlo 43, zbog čega nije mogla ni započeti. Na sjednici je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

 

 

 

Jasmin Emrić, poslanik A-sda u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u razgovoru za „Avaz“ izrazio je očekivanje da će sjednica tog doma prekinuta 17. januara biti nastavljena posljednjeg dana ovog mjeseca, kako je ranije naznačeno poslanicima.

On smatra da već sada evidentno nepostojanje podrške prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH i HDZ-a i SDA ne bi smjelo dovesti ni do kakvih blokada u radu Parlamenta, kako su najavljivali pojedini zvaničnici.

 
Isključiti blokade

– Iz rasprava koje smo već obavili o tim prijedlozima jasno je da nijedan nema podršku i bilo bi krajnje neodgovorno prema svim problemima koji čekaju na rješavanje da pitanje Izbornog zakona dovede do nekih blokada – smatra Emrić.

Komentirajući mogućnost da izmjene Izbornog zakona nametne međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik, Emrić kaže da ne očekuje bilo kakva nametanja, ali smatra da će se međunarodna zajednica uključiti aktivnije u traganje za rješenjima ovog pitanja.

– Prije svega odgovornost je na domaćim političarima. I predstavnici svih političkih stranka moraju sjesti za sto i postići kompromis o tim pitanjima. Nije način rješenja da to rade klubovi, jer se ispostavi da se to čini samo forme radi kako bi izgledalo da se nešto radi. Bez istinskog zajedničkog opredjeljenja i operativnog rada gdje bi svi bili uključeni, do korjenitih i kvalitetnih izmjena Izbornog zakona ne može doći – kaže Emrić.

 
Poražavajući potez

Poput brojnih drugih zvaničnika u BiH i patriotskih snaga koje su burno reagirale na informaciju da je Denis Zvidić za odgovore u Upitniku Evropske komisije koristio podatke o popisu iz RS, i Emrić je sa zaprepaštenjem dočekao ovu vijest.

– To je zaista poražavajuće i mene je zaprepastilo. Jedini podaci o popisu koje je prihvatio Eurostat jesu podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH. To što je poslao podatke koje je Ustavni sud proglasio neustavnima nema opravdanja i nije se smjelo upuštati u takvu avanturu – kaže Emrić.

Očekuje da će Parlament BiH razmatrati posljednji Zvizdićev postupak s podacima o popisu.

– I do sada je bilo razloga da se otvoreno raspravlja o radu Vijeća ministara, koje nema podršku većine, a sada je krajnje vrijeme da o ovom, ali i svim drugim otvorenim pitanjima konačno i razgovaramo. Iako Vijeće ministara nema nikakvu podršku, ipak smatram da je nerealno očekivati da se do kraja ovog mandata može formirati novi saziv – zaključuje Emrić.

 
Podjela novca bez kriterija

Emrić je izrazio i žaljenje što predlagači amandmana na ovogodišnji budžet u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nisu postigli saglasnost da se Predsjedništvu BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara i njegovoj dvojici zamjenika ukinu sredstva u ukupnom iznosu od oko 540.000 KM koje dijele bez ikakvih kriterija.

Emrić je, naime, jedan od poslanika koji su podržali prijedlog SBB-a da ta sredstva budu ukinuta i preusmjerena onima kojima su potrebnija.

– Bio sam za prijedlog zastupnice Maje Gasal-Vražalica da se izdvoje sredstva za narukvice za djecu s autizmom i da ta sredstva budu obezbijeđena kako je predlagao Klub SBB-a, iz ove rezerve koju sada dijeli Predsjedništvo BiH bez ikakvih kriterija i onima kod kojih ubiru političke poene – kaže Emrić.

 

 

 

Na posljednjem zasjedanju Skupštine USK svi predloženi amandmani i zaključci Kluba zastupnika Stranke demokratske aktivnosti su odbijeni bez posebnog obrazloženja i bez rasprave. S obzirom da smatramo da je svaki od predloženih amandmana, vezan za rebalans ili Nacrt budžeta, od itekako velike važnosti, ovim putem želimo informisati javnost o čemu se radi.

Budžet Ministarstva za pitanja boraca i RVI u zadnjih nekoliko godina s 8 miliona smanjen je na 3,5 miliona maraka iz čega je jasno da, ne samo da ta sredstva nisu ni izbliza dovoljna da se izmire potrebe boračkih populacija, već je jasno da je to očit rezultat koalicije vladajuće SDA i Laburista Fikreta Abdića.

Takođe, prezentira se da Zavod zdravstvenog osiguranja posluje uspješno i ostvaruje dobit i ima više financijskih sredstava nego ikada, a istovremeno zdravstvene institucije se guše u dugovima, Kantonalna bolnica podiže kredite i općenito, stanje u zdravstvu nikada nije bilo lošije.

Za subvencije poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji zatražili smo povećanje na 4.885.000 maraka koje je odbijeno, iako Vlada nije ispunila ni svoju zakonsku obavezu da za ovu oblast predvidi i obezbijedi minimalno 6 miliona maraka. Ne treba sumnjati da će ovakav odnos naše poljoprivredne proizvođače u narednoj godini dodatno gurnuti u gubitke kojima su već izloženi.
Ni amandman koji se odnosio na obezbjeđenje sredstava za kupovinu hladnjače Javnoj kuhinji Imaret nije usvojen, a poznato je da broj korisnika javne kuhinje u našem kantonu iz dana u dan raste.

Nije podržano ni donošenje odluke o dječjem doplatku, kao ni sredstva za istu. Ovaj prijedlog Klub zastupnika A SDA neuspješno prezentira već dvije godine i smatramo da nema opravdanja za njegovo ne prihvatanje, kao i prihvatanje ostalih prijedloga koje smo nudili za poticaje populacijskoj politici.

Ovogodišnjim rebalansom budžeta, kao i Nacrtom budžeta za narednu godinu, Vlada USK je zorno pokazala da nema razvojnu viziju već plan potrošnje te da će nas ovakav način rada i politika sadašnje vlasti dovesti do dugoročne budžetske nestabilnosti i niza socijalnih problema koji su neizbježni s obzirom na nerealne planove povećanja plata i porast obaveza koja će u konačnosti dovesti kanton do potpunog bankrota.

 

 

 

Amra Jupić, zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona od jučer je u A SDA BiH

U okviru političkog djelovanja A SDA Ze-Do kantona, između ostalog radi se na političkom kapacitiranju u skladu sa činjenicom da je pred nama izborna godina.
Kako je na politčkoj sceni sve manje principijelnih političkih kadrova, a zastupnica Amra Jupić po tome je poznata u skupštinskom radu, vjerujemo da će njen angažman u A SDA ZDK biti značajan doprinos afirmaciji i promociji naših programskih ciljeva.

A SDA ZDK će i u narednom periodu razvijati konzistentnu državotvornu politiku u interesu svih njenih građana, koja podrazumjeva angažiranje svih pozitivnih i principijelnih društvenih aktera u rješavanju nagomilanih problema u zajednicama gdje imamo legitimne predstavnike.

 

 

 

Centrala Stranke demokratske aktivnosti BiH obavještava svoje članstvo da je novoizabrani član Predsjedništva stranke A-SDA Halil Tuzlić, diplomirani pravnik iz Breze.

Gospodin Tuzlić je bivši načelnik općine Breza, istaknuti privrednik i čovjek sa značajnim političkim i poslovnim iskustvom.

Stranka demokratske aktivnosti je politički projekat koji se gradi od temelja i svakim danom jača u jedinstvenu političku opciju koja se od svih drugih u BiH razlikuje po radu, radnim rezultatima i jasnim vizijama koje se ostvaruju od najnižih ka najvišim nivoima vlasti i po mjeri svih građana naše zemlje.

Zajedno smo jači.
A-SDA BiH

 

 

 

    Biti prvi u izvršnoj vlasti, biti na čelu Vlade Unsko-sanskog kantona znači biti odgovoran prema svojim građanima, biti odgovoran prema ljudima sa kojima radiš. Skoro godinu dana KO A SDA USK, te Klub poslanika A SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona traži ostavku premijera Rošića, zbog niza propusta koji su se dešavali. Jedan period nije imao jasnu većinu u Skupštini, sjednice Skupštine se nisu održavale, neispunjena obećanja i smjena niza ministara samo su dio razloga zbog kojih smo tražili ostavku.

    Onda smo dijelom pustili premijera da mu damo priliku, da bez pritisaka pokuša uraditi što može, u roku od mjesec dana je iznevjerio dogovor sa proizvođačima malina, šutali smo. Kao najjača stranka u opoziciji smo dobili mnogo kritika zbog naše šutnje, ali nakon događaja u Bihaću od prije nekoliko dana i današnjeg saopćenja MUP-a i premijera ne možemo da šutimo.

    Više nije riječ o politici, već o onom što smo slavili prije nekoliko dana, o onom što slavimo i danas. Bihaćki okrug nije poklekao ni kad je bilo najteže, ni u vremenu kada smo bili preko hiljadu dana pod opsadom, znalo se ko je odgovoran za određene stvari. Nakon formiranja vlasti sa Laburističkom strankom, Vlada premijera Rošića slučajno nije znala da u Bihać dolazi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Slučajno MUP nije obavijestio premijera da dolazi najviša delegacija RS-a u Bihać. Kada su građani pokazali svoje neslaganje sa ovakvim načinom posjete, baš na obilježavanje naše slobode, premijer se odlučio sakriti iza ministarstva i ministra. Glava kuće se krije iza svoje djece? To nema smisla! Već danas, što hitnije, premijer mora podnijeti ostavku, a samim tim će kompletna Vlada otići. Ovo je uvreda svima nama, svim patriotima, svim strankama. Ne odnosi se ovako prema onom što su nam u amanet ostavili naši borci. Svi imaju pravo posjetiti mjesta stradanja, ali retorika predsjednika RS-a, baš u Bihaću, retorika koja narušava mir u vrijeme kada je mir nastao nije dobro došla, to nije poštovanje prema žrtvama zbog kojih je navodno došao, već provokacija i rušenje našeg dostojanstva.

 

 

 

Stranica 1 od 17