Kantonalni odbor aSDA USK
utorak, 27 Decembar 2016 16:14

Treću godinu zaredom Krajina izostavljena u Budžetu Federacije- Najugroženiji poljoprivredni proizvođači

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Kako je istaknuto na danas održanoj press konferenciji u Kantonalnom odboru A SDA, od 2 milijarde i 727 miliona konvertibilnih maraka federalnog budžeta, za Unsko- sanski kanton nisu predviđena gotovo nikakva sredstva. Po riječima zastupnika A SDA u Parlamentu Federacije BiH, MirsadaTopčagića i Ismeta Kurića, najveći izdaci federalnog budžeta odnose se na isplatu dugovanja. –„Od ukupnog iznosa Budžeta, skoro polovina sredstava odnosi se na dugove i kamate, dakle oko 1 milijardu i 290 miliona KM. Ovi dugovi uglavnom su nastali za javne investicije koje su realizirane po cijeloj Federaciji BiH, samo ne na našem kantonu. Pa tako imamo slučaj da Krajišnici nemaju ni sredstava ni javnih investicija, ali zato uredno  učestvuju u otplati dugova za ove javne investicije, kao što će učestvovati  i u vraćanju novih zaduženja u iznosu od 760 miliona“, kazao je zastupnik Topčagić. On je dodao da je Budžet Federacije netransparentan i da je ministrima, sasvim neopravdano, ostavljeno diskreciono pravo da sami odlučuju o utrošku desetina miliona sredstava, što upravo dovodi do ovakvog položaja našeg kantona, a što je naravno protivno i Zakonu,  jer programi utroška sredstava bi morali se usvajati zajedno sa budžetom, što naravno ovdje nije slučaj.

Zastupnici A SDA Topčagić i Kurić podnijeli su veliki broj amandmana s kojima su mogle biti djelimično ispravljene ove nepravde, ali su oni odbijeni. –„Najveći iznos koji smo zatražili kroz amandmane odnosio se na izmirenje dugova za podsticaje  prema poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od 20 miliona maraka. Međutim, resorni ministar Dedić nije uopće inzistirao da se to uvrsti u Budžet, već je svojim mjerama ukidanja  podsticaja za izvoz i za kapitalne investicije, kao i ograničavanjem iznosa podsticaja za fizička lica proizvođače mlijeka ugrozio poljoprivrednu proizvodnju, a naročito proizvodnju mlijeka na USK-u. Samo za godinu dana proizvodnja mlijeka na našem kantonu smanjena je za oko 2,5 miliona litara“, naglasio je zastupnik Ismet Kurić dodajući da proizvođači jagodičastog voća nemaju nikakvu podršku s feredalnog nivoa, prije svega proizvođači maline, kojima u najvećem dijelu nisu isplaćeni proizvodi, jer ih otkupljivači nisu uspjeli prodati.

Admir Hadžipašić, delegat u Domu naroda Parlamenta F BiH, istaknuo je, da su poljoprivedni proizvođači iz USK-a imali velika očekivanja i nadanja od ministra Dedića, ali su doživjeli samo velika razočarenja, kao i to da naš krajiški narod ne zaslužuje ovakvu diskriminaciju od strane federalnih organa vlasti, koji su uveliko posljedica podaničkog odnosa naših vladajućih funkcionera.

Read 2246 times