Kantonalni odbor aSDA USK

KO USK

Vanredno skupštinsko zasjedanje, zakazano za nedjelju, trebalo je da se bavi rješavanjem nagomilanih finansijskih problema Kantonalne bolnice novim kreditnim zaduženjem od 13 miliona KM kako je najavljivao premijer Rošić.

Ali, od toga neće biti ništa, jer se potvrdilo da smo mi iz A SDA bili u pravu, tvrdeći da to neće moći, što je i kantonalni pravobranilac potvrdio svojim mišljenjem, nego upravo onako kako su predlagali skupštinski zastupnici A SDA koji će i na sutrašnjoj sjednici zastupati raniji stav u vezi s ovim problemom Kantonalne bolnice.

Ne tako davno, uposlenici Kantonalne bolnice su protestnim okupljanjima pritiskali nas iz opozicije da prihvatimo kredit za Kantonalnu bolnicu. Mi smo predlagali druga rješenja, a Vlada je ta rješenja prihvatila nakon 3 izgubljena mjeseca u sopstvenim lažima.

Neka se svi oni koji su zaradili prekršajne prijave kada su se u ime određenih skupina okupili pred Skupštinom USK i vrijeđali pojedine zastupnike sada obrate premijeru Rošiću i pitaju ga zašto Vlada odustaje od kreditiranja.

Dragi građani i građanke, sutra ćemo na Skupštini Unsko-sanskog kantona raspravljati o odustajanju Vlade od kredita u visini od 13 mil. KM i našeg prijedloga koji je prvi u nizu koraka osposobljavanja Kantonalne bolnice.

 

 

 

Jasmin Emrić, predsjednik OO ASDA Bužim, obraćanje na druženju članova i simpatizera u Mjesnom ogranku Zaradostovo, Općina Bužim, 26. 1. 2018.
 
 

Koristimo priliku da u ovim zadnjim danima mubarek mjeseca Ramazana, mjeseca posta, odricanja i učvršćivanja našeg vjerovanja podijelimo radost sa svim postačima što smo izvršili svoju obavezu i ako Bog da priskrbili jedino što nam ostaje od ovozemaljskog života, a to su naša dobra djela.

Ramazanski Bajram prilika je da uputimo poruku mira, suživota, tolerancije i blagostanja svim građanima Bosne i Hercegovine i dijaspori uz želju da međusobnim uvažavanjem i blagonaklonošću izgradimo državu Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih njenih građana.

Molimo dragog Boga da svim ljudima dobre volje podari zdravlje, sreću i rahatluk, da svim postačima primi njihov post i upiše u njihova dobra djela.

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti čestitamo Bajram.


BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Kantonalni odbor A SDA USK

 

 

 

Teško stanje u kantonu, stalne krize među vladajućim strukturama, besmislene smjene ministara, sve dublja ekonomska kriza i potpun izostanak konkretnih radnih rezultata aktuelnog premijera, teme su danas održane press konferencije u KO A SDA. 

  –„Ovih smo dana mogli svjedočiti da se premijer Rošić hvali suficitom u budžetu od 2 miliona maraka. S druge strane, stanje u kantonu je svaki dan očigledno sve teže pa je možda premijer mislio na svoj kućni suficit. Jer kako drugačije objasniti da postoji takav suficit, a  još uvijek nisu isplaćeni poticaji poljoprivrednim proizvođačima, iako je proljetna sjetva gotovo već završena?“, rekao je Admir Hadžipašić, zastupnik u Skupštini USK. On je dodao da aktuelna Vlada nije znala naći niti jedno rješenje za probleme poljoprivrednih proizvođača u USK o čemu svjedoče tone uništenog kornišona, položaj malinara i pad u proizvodnji mlijeka.

  Da je stanje u poljoprivredni alarmantno potvrdio je i zastupnik u PS Federacije BiH Ismet Kurić. Po njegovim riječima, neshvatljivo je da federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić ni za tri godine nije našao vremena da se sastane s našim poljoprivrednicima i sasluša njihove probleme i stavove. –„I kada znamo da nema dovoljno novca to nije razlog da izostane saradnja u kojoj bi ministar u najmanju ruku trebao sjesti s poljoprivrednicima i zajedno uraditi pravilnik o poticajima, informisati se iz prve ruke kako ti ljudi rade i s kojim se problemima susreću“, rekao je.

  Po riječima federalnog zastupnika Mirsada Topčagića, resorni ministar je ukinuo dvije najznačajnije stavke poljoprivrednicima, a to su izvozni poticaji i kapitalne investicije. Kako je istaknuto i tematska sjednica Federalnog parlamenta, koja je zakazana za 17.maj, kao da se krije od javnosti, iako bi poljoprivredni proizvođači trebali biti znati sve o njoj. 

  Iz zvaničnih podataka o radu Komisije za koncesije, jasno je da se 60% prirodnih resursa USK nelegalno troši, kazao je zastupnik u Skupštini USK Rasim Pajić.

  –„Dok koncesionari nemaju odgovarajuću dokumentaciju, ministarstva nedopustivo sporo rješavaju njihove predmete. Za rezultat imamo da je ovo najlošije uređena oblast pa ukupan dug za koncesije sada iznosi 2 miliona maraka, a uvođenjem reda u ovu oblast godišnje bi se u USK ostvario prihod od 5 miliona maraka“, naglasio je.

U ovih godinu dana od izbora Rošićeve Vlade nismo dobili ni jedan konkretan prijedlog za rješavanje problema iz niti jedne oblasti. Jedino konkretno što se dešava jesu prijedlozi za smjene ministara, istaknuto je na današnjoj press konferenciji A SDA Unsko- sanskog kantona.

 

 

 

Kako je istaknuto na današnjoj vanrednoj press konferenciji Kluba zastupnika Stranke demokratske aktivnosti u Skupšini Unsko-sanskog kanton, današnje ne usvajanje dnevnog reda za sjednicu Skupštine USK-a je razlog zbog kojeg se traži ostavka kantonalnog premijera Huseina Rošića.

„Smatramo da je Vlada svojim ne radom dovela kanton u vrlo tešku situaciju da to nije pošteno prema građanima“kazao je predsjednik Kluba zastupnika A SDA Rasim Pajić.

Po riječima zastupnika Admira Hadžipašića, prijedlog Vlade oko rješenja DI „SANICE“ je nezakonit i nisu ispoštovani kriteriji kod odabira strateškog partnera.

„Znamo svi da ima još zainteresiranih ponuđača, koje se bave drvnom industrijom, ali se nudi firma koja ima betonaru u Sarajevu, dok se druge strateške partnere koji se bave ovom djelatnošću se odbacuju“istaknuo je.

Zastupnik dr. Hajrudin Halilović se osvrno na Prijedlog budžeta za koji je kazao da nije ravnomjeran kada su općine USK-a u pitanju, te da je Grad Bihać sasvim izostavljen. On je zatražio od Vlade da prebaci namjenska sredstva namjenjena Kantonalnoj bolnici „dr.Irfan Ljubijankić“

Poražavajuća je činjenica da je već nekoliko mjeseci Skupština Unsko- sanskog kantona prepoznatljiva po održavanju vanrednih sjednica koje se održavaju noću, istaknuto je na današnjoj press konferenciji Kluba zastupnika Stranke demokratske aktivnosti.

 

 

 

 

U Kantonalnom odboru Stranke demokratske aktivnosti danas je održana press konferencija na kojoj je istaknuto da se aktuelni premijer USK Husein Rošić i njegovi stranački kolege te partneri u vlasti, protekla tri dana bave isključivo Strankom demokratske aktivnosti i općinom Cazin umjesto rješavanjem niza problema zbog kojih su izgubili podršku u Skupštini USK i doveli se u pat poziciju.

–„Stranka demokratske aktivnosti, pojačanjem broja svojih zastupnika u Skupštini jeste ojačana i to za naše političke protivnike jeste neugodno iznenađenje koje su oni očito doživjeli vrlo emotivno. Međutim, A SDA ima sedam zastupnika i nismo jedini koji su nezadovoljni radom Vlade. Uz građane kantona, nezadovoljstvo dijelimo i sa velikim brojem kolega iz drugih političkih stranaka, pa čak i iz vladajuće SDA. Znači, ako polovica zastupnika u Skupštini ima drugačije mišljenje, to bi trebao biti problem kojem se pristupa razmatranjem i traženjem rješenja, a ne dizanjem jeftinih političkih hajki u medijima kakvima smo svjedoci“, kazao je predsjednik A SDA BiH mr. Nermin Ogrešević.

Po njegovim riječima, izgradnja kanalizacije u općini Cazin je potpuno transparentan projekat koji ima podršku međunardnih partnera i koji niti zadužuje USK niti stavlja u lošiji položaj druge općine, te je prava sramota za zvaničnike jednog kantona na ovaj ga način omalovažavati i koristiti u dnevno-političke svrhe. Umjesto hajke na općinu Cazin, koja iznad svega nastoji nametnuti trend razvoja i u ostatku kantona, predstavnici vlasti u USK trebali bi odgovoriti građanima na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju.

–„ Zbog čega nema grijanja u školama, u kantonalnim institucijama? Zašto se pacijenti smrzavaju u Kantonalnoj bolnici? Zašto plaćamo toliko lijekova i nalaza? Zašto je ovakvo stanje u Unsko-sanskim šumama i zašto nije pokrenuta proizvodnja u DI Sanica? Šta je s obećanim cestama i aerodromima? Premijer Rošić nije nikakvo novo lice već osoba sa dugim stažom u politici i oduvijek je pripadao vladajućoj strukturi. Prema tome, od njega nam trebaju odgovori na ova pitanja. Ali odgovori s argumentima i dokazima“, istaknuo je Ogrešević.

Premijer Rošić pozvan je da prestane sa hajkom na Cazin i A SDA, već da se prihvati posla za koji je dobro plaćen i riješi probleme s kojima se građani nose, kao i političku krizu u Skupštini USK koju je proizveo obračunavajući se sa vlastitim stranačkim kolegama.

 

 

 

Na danas održanoj press konferenciji u Kantonalnom odboru Stranke demokratske aktivnosti USK, zastupnica u Skupštini USK dr. Nedima Zulić svečano je potpisala pristupnicu s kojom postaje član A SDA. Kako je tom prilikom istaknuo predsjednik A SDA BiH mr. Nermin Ogrešević, Klub A SDA na ovaj je način ojačan u svakom smislu. –„Mi kontinuirano radimo na jačanju kapaciteta naše političke stranke i to je vidljivo iz rezultata našeg političkog djelovanja u proteklih devet godina. Naravno, ljudski kapaciteti su nam na prvom mjestu i pridruživanje dr. Zulić našem timu smatramo važnim iskorakom“, rekao je. Za dr. Nedimu Zulić, kako je kazala, ovo je bilo pitanje ličnog izbora i vlastite odluke kojoj je prethodilo aktivno sudjelovanje u političkom životu Unsko- sanskog kantona. –„Moj politički rad usmjeren je, prije svega, na dobrobit ovog kantona i njegovih građana. Tim Stranke demokratske aktivnosti prepoznatljiv je po konkretnim radnim rezultatima i projektima za građane, a mi nešto stariji znamo koliko je važno ne gubiti vrijeme i šta znače konkretni projekti“, istaknula je. Na pitanja novinara da li će prelazak dr. Nedime Zulić utjecati na promjene u Skupštini USK ili smjene u Vladi, predsjednik A SDA BiH mr. Ogrešević je odgovorio;-„ Mi u A SDA dijelimo mišljenje većine građana da ne možemo biti zadovoljni stanjem u našem kantonu u niti jednom segmentu. Ali istovremeno, smatramo da je ovaj mandatni period na određen način već potrošen. Naravno, odgovorno snosimo svoju političku odgovornost i kao opozicija i na bilo koji drugi način koji se stavi pred nas. Ono na čemu je naš fokus jeste jačanje stranke i pripreme za izbore koji nas očekuju 2018.godine.“

Kako je istaknuto na danas održanoj press konferenciji u Kantonalnom odboru A SDA, od 2 milijarde i 727 miliona konvertibilnih maraka federalnog budžeta, za Unsko- sanski kanton nisu predviđena gotovo nikakva sredstva. Po riječima zastupnika A SDA u Parlamentu Federacije BiH, MirsadaTopčagića i Ismeta Kurića, najveći izdaci federalnog budžeta odnose se na isplatu dugovanja. –„Od ukupnog iznosa Budžeta, skoro polovina sredstava odnosi se na dugove i kamate, dakle oko 1 milijardu i 290 miliona KM. Ovi dugovi uglavnom su nastali za javne investicije koje su realizirane po cijeloj Federaciji BiH, samo ne na našem kantonu. Pa tako imamo slučaj da Krajišnici nemaju ni sredstava ni javnih investicija, ali zato uredno  učestvuju u otplati dugova za ove javne investicije, kao što će učestvovati  i u vraćanju novih zaduženja u iznosu od 760 miliona“, kazao je zastupnik Topčagić. On je dodao da je Budžet Federacije netransparentan i da je ministrima, sasvim neopravdano, ostavljeno diskreciono pravo da sami odlučuju o utrošku desetina miliona sredstava, što upravo dovodi do ovakvog položaja našeg kantona, a što je naravno protivno i Zakonu,  jer programi utroška sredstava bi morali se usvajati zajedno sa budžetom, što naravno ovdje nije slučaj.

Zastupnici A SDA Topčagić i Kurić podnijeli su veliki broj amandmana s kojima su mogle biti djelimično ispravljene ove nepravde, ali su oni odbijeni. –„Najveći iznos koji smo zatražili kroz amandmane odnosio se na izmirenje dugova za podsticaje  prema poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od 20 miliona maraka. Međutim, resorni ministar Dedić nije uopće inzistirao da se to uvrsti u Budžet, već je svojim mjerama ukidanja  podsticaja za izvoz i za kapitalne investicije, kao i ograničavanjem iznosa podsticaja za fizička lica proizvođače mlijeka ugrozio poljoprivrednu proizvodnju, a naročito proizvodnju mlijeka na USK-u. Samo za godinu dana proizvodnja mlijeka na našem kantonu smanjena je za oko 2,5 miliona litara“, naglasio je zastupnik Ismet Kurić dodajući da proizvođači jagodičastog voća nemaju nikakvu podršku s feredalnog nivoa, prije svega proizvođači maline, kojima u najvećem dijelu nisu isplaćeni proizvodi, jer ih otkupljivači nisu uspjeli prodati.

Admir Hadžipašić, delegat u Domu naroda Parlamenta F BiH, istaknuo je, da su poljoprivedni proizvođači iz USK-a imali velika očekivanja i nadanja od ministra Dedića, ali su doživjeli samo velika razočarenja, kao i to da naš krajiški narod ne zaslužuje ovakvu diskriminaciju od strane federalnih organa vlasti, koji su uveliko posljedica podaničkog odnosa naših vladajućih funkcionera.

Na današnjoj 37. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zastupnik Stranke demokratske aktivnosti Jasmin Emrić izrazio je nezadovoljstvo odgovorom Uprave za indirektno oporezivanje na pitanje vezano za otvaranje Graničnog prijelaza Tržačka Raštela- Kordunski Ljeskovac.

–„U odgovoru se navodi,  a Vijeće ministara  je to samo ponovilo, svega nekoliko radnji koje je Uprava poduzela u ovom postupku. Potpuno je pogrešan navod Uprave za indirektno oporezivanje da je ista obezbijedila osnovne uvjete za početak rada ovog graničnog prijelaza. Ja sam posjetio predmetni granični prijelaz i uvjerio se da su u toku tek zemljani radovi i iskopi, te da za početak rada tek treba obezbijediti uvjete i pribaviti neophodnu urbanističko-građevinsku dokumentaciju“, rekao je zastupnik Emrić.

S obzirom na nezadovoljstvo učinjenim kao i samim odgovorom, Emrić je postavio dopunsko pitanje, a Upravi za indirektno oporezivanje dostavio je na znanje očitovanje Općine Cazin, koje je zatražio radi provjere stanja postupaka pribavljanja urbanističko-građevinske dokumentacije.

Zamolivši Upravu i Vijeće ministara da odgovornije i ozbiljnije pristupe realizaciji zaključaka koje je usvojio Predstavnički dom u vezi graničnog prijelaza Tržačka Raštela te da izrađuju vjerodostojne i kompletne odgovore na poslanička pitanja, zastupnik Emrić je izrazio nadu da će odugovlačenje i zanemarivanje ovog pitanja konačno prestati te istaknuo da on i Stranka demokratrske aktivnosti BiH svakako neće prestati s istrajavati na tome.

U povodu 24. godišnjice formiranja 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, moralna i građanska dužnost ovih ali i budućih generacija Krajišnika jeste čuvanje od zaborava svih naših heroja koji su u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu ugradili sebe u naš 5. Korpus,  u odbranu naše Krajine i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

U skladu sa ovom najčasnijom dužnošću čuvanja naše historije od zaborava i obavezom prenošenja istine o herojskoj borbi pripadnika 5. Korpusa na očuvanju naše Krajiške teritorije slobodnom i jedinstvenom sa ostalim dijelovima države Bosne i Hercegovine, i mi u STRANCI DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-SDA dajemo svoj doprinos ovom plemenitom cilju.

U tom kontekstu, u svoje lično ime, u ime svih članova i simpatizera STRANKE DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-SDA, uz iskrenu zahvalnost na svemu što su učinili za naš opstanak na svom ratnom putu, upućujem iskrene čestitke svim demobilisanim borcima 5. Korpusa Armije R BiH, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca, svim krajiškim patriotama, kao i svim građanima Unsko-sanskog kantona povodom 24-e godišnjice historijskog formiranja naše SILE NEBESKE.

Posebnu zahvalnost upućujemo svim onim pripadnicima 5. Korpusa koji su na tom putu opstojnosti naroda i Države dali svoje živote i molimo Boga dragoga da im podari vječni mir...

PREDSJEDNIK KANTONALNOG ODBORA
                    Jasmin Emrić, dipl. ing.geod.

Stranica 1 od 3